Posjetioci našeg sajta 

hit counters


IP widget
 PJESMA O KUCIC KULI

 Kucic Kulo radjala si sinove,

da igraju fudbal za RODJENE,

Mnogi zivi nisu vise,

Kovacevac roman pise:

HAJD RODJENI DA IGRAMO, HAJD RODJENI

DA PJEVAMO, ZA SVE ONE KOJIH NEMA,

NEK SE OVA PJESMA PJEVA: 2x

 

Prostires se Kulo moja,

od Tahica i Ramica,

 preko lijepih Gracanica,

sve do Polja i Lupica:

HAJD RODJENI DA IGRAMO, HAJD RODJENI

 DA PJEVAMO, ZA SVE ONE KOJIH NEMA,

 NEK SE OVA PJESMA PJEVA: 2x

Kad pogledam sa Majdana,

Kucic Kulu vidim svoju,

vidim svoju Sokolinu,

dole Trsic, hladnu Drinu:

 HAJD RODJENI DA IGRAMO, HAJD RODJENI

 DA PJEVAMO, ZA SVE ONE KOJIH NEMA,

 NEK SE OVA PJESMA PJEVA: 2x

Kratka historija naseg prelijepog Zvornika i okoline


Zvornik je grad i srediste istoimene opcineu istocnom dijelu Bosne i Hercegovine na istocnim obroncima Majevice. Prijeratna opcina Zvornik se prostirala na 500 km² sa 14.500 stanovnika u gradu i 81.295 stanovnika u opcini po popisu iz 1991. Danas je opcina Zvornik povrsinski ogranicena na 387 km².

Zvornik se prvi put spominje u 1410. godine, i to pod imenom Zvonik, a 1519. pod sadasnjim nazivom Zvornik. Zvornicki stari grad (tvrdjava) nastao je znatno ranije, vjerovatno u vrijeme kada se na Drini ustalila granica izmedu Srbije i Bosne (to jest u drugoj polovini 13. ili na pocetku 14. vijeka). Podignut je na pogodnom mjestu gdje Drina polahko izlazi u plodnu ravnicu i gdje su od davnina prolazili i ukrstavali se vazni putevi (posebno za Dubrovnik i Vrh Bosnu i dolinom Drine do njenog usca pa dalje za Sirmijum-Sremska Mitrovica). To je doprinijelo da se razvije grad, kao jedan od znacajnijih trgovackih centara. Uporedo sa privrednim razvojem Zvornik dobija sve odlike naprednog gradskog naselja. Zato nije slucajno sto su kasnije Osmanlije od njega napravili svoj administrativni centar, odnosno sandzak.

Zvornicku tvrdjavu je po legendi napravila prokleta Jerina, zena Despota Stefana Brankovica, poznatija po gradnji grada Smedereva.

Osmanski period

Nakon pada Bosne pod osmanlijsku vlast formirana su tri sandzaka: Bosanski 1463., Hercegovacki 1470. i Zvornicki 1480.

Zvornickom sandzaku pripadala je cijela sjeveroistocna Bosna i znacajan dio Srbije.

U sastav Zvornickog sandzaka ulazili su: Kadiluk Srebrenica sa nahijama: Srebrenica, Ludmer, Kuslat i Subin Kadiluk Zvornik sa nahijama: Zvornik, Perin, Teocak i Koraj Kadiluk Gornja i Donja Tuzla sa nahijama: Donja Tuzla, Gornja Tuzla, Sapna, Spreca, Gostilj,Dramesin, Paske, Visovi, Jasenica i Smoluca Kadiluk Gracanica sa nahijama: Gracanica, Grdacac, Srebrenik, Soko, Zavrs i Nenaviste Kadiluk Bijeljina sa nahijama: Bijeljina i Janja Kadiluk Birce i Knezina Kadiluk Krupanj i Bohorina Kadiluk Loznica ili Jadar i Pticar Kadiluk Sabac sa Sapcem, Donjom i Gornjom Macvom Kadiluk Brvenik sa nahijama: Brvenik i GoscanicaPostosmanski periodGodine 1878. osmanlijsku vlast zamijenila je Austro-Ugarska. Zvornik je i dalje ostao kotarsko (sresko) sjediste, sa razvijenim zanatstvom i trgovinom. Iz popisa stanovnistva 1910, vidi se da je grad te godine imao 732 kuce i 3.688 stanovnika, od cega 2.092 muslimana, 754 pravoslavaca, 185 katolika, 9 evangelista, 148 jevreja i 498 vojnih lica. Za vrijeme kraljevine Jugoslavije (1918-1941) Zvornik je sjediste Sreza. Od 1929. pripadao je Drinskoj banovini sa sjedistem u Sarajevu. U toku Drugog svjetskog rata, odnosno NOB-e (1941-1945), Zvornik je bio u sastavu Nezavisne drzave Hrvatske. Nakon Drugog svjetskog rata, Zvornik je srediste sreza i opcine, kasnije Medjuopcinske regionalne zajednice (opcine Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica i Sekovici).

Nacionalni sastav stanovnistva - opcina Zvornik, popis 1991.ukupno: 81.295

* Bosnjaci - 48.102 (59,16%)

* Srbi - 30.863 (37,96%)

* Hrvati - 122 (0,15%)

* Jugoslaveni - 1.248 (1,53%)

* ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 960 (1,20%)

 

 
Make a Free Website with Yola.